Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις 2022-2023

Τελετή Αποφοίτησης - 30 Ιουνίου 2023

Βραδιά Τόμπολας - 07/05/23 Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης Γυμνασίου

Διάλεξη από μέλος της ΥΚΑΝ ενάντια στα ναρκωτικά - 03/05/23

Εβδομάδα Δράσεων ενάντια στον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία: 02/05/2023-09/05/2023

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο: Αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Στέκομαι ενάντια στο ρατσισμό και τη βία.

Ηχογράφηση τραγουδιού "Έλα Μάνα, ... έφθασα", που δημιουργήθηκε για την τραγωδία στα Τέμπη.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το τραγούδι: "Έλα Μάνα, ... έφθασα"

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Η συναισθηματική φόρτιση ήταν τόσο μεγάλη και έχοντας καρφωμένη στο μυαλό τη συγκλονιστική φράση «Έλα μάνα … έφθασα», αυθόρμητα γεννήθηκε αυτό το τραγούδι. Η αγωνία της μάνας να ξέρει ότι το παιδί της είναι καλά όπου κι αν βρίσκεται είναι αδιαμφισβήτητη και η επιβεβαίωση ότι το παιδί της «δεν πονάει πια» είναι βάλσαμο και παρηγοριά για την ψυχή της.

Το τραγούδι «Έλα μάνα έφθασα», πήρε σάρκα και οστά από τις μαθήτριες Αναστασία Καλλή Γ’2 και Μαριλίνα Παρασκευά Γ’5 οι οποίες αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια με πολλή προθυμία και ερμήνευσαν αυτό το τραγούδι με μεγάλη συγκίνηση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη Διευθύντρια του Σχολείου μας κ. Πόλυ Ρούσου, που στήριξε αυτό το τραγούδι από την πρώτη στιγμή και φρόντισε για την ηχογράφηση και την προβολή του.

Επίσης, ευχαριστίες οφείλουμε και στη Βοηθό Διευθύντρια του Σχολείου μας κ. Έλενα Παπασταύρου για τη συνεχή υποστήριξη και συμπαράσταση.

Τέλος, ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Σωτήρη Σταυρίδη (Candy Audio Recording) για την ηχογράφηση και ενορχήστρωση του τραγουδιού.

Κυριακή Στυλιανού

Καθηγήτρια Μουσικής Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου - Νήσου

MusEdX 2023 - 26/04/2023

Συμμετοχή του σχολείου μας στην παρουσίαση του MusEdX 2023 στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, την Τετάρτη 26/04/2023.
Η εκδήλωση, η οποία, οργανώθηκε άψογα από το Γραφείο Επιθεώρησης Μουσικής, πραγματικά εντυπωσίασε τους μαθητές μας !

Εκδήλωση για την εορτή του Πάσχα - 07/04/2023

Εκδήλωση για το Πάσχα

Παρουσίαση για την Αντιρατσιστική Πολιτική - 07/04/2023

Αντιρατσιστική Πολιτική

Ψυχαγωγική Εκδρομή - 06/04/2023

Διάλεξη για τις Μέλισσες - 31/3/2023

Μεσα στα πλαίσια των δράσεων προώθησης του 2ου στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς που αφορά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και των Οικολογικών προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε στις 31/3/2023 Διάλεξη για τις Μέλισσες και την σημαντική προσφορά τους στο περιβάλλον που ζούμε.

Η Δρ Γεωργία Μιχαηλίδου, κτηνίατρος, μέσα από μια όμορφη διαδραστική παρουσίαση, έλυσε ενδιαφέρουσες απορίες των παιδιών μας, τα οποία συμμετείχαν αφοσιωμένα και ενεργά.

Διάλεξη για τις κροτίδες - 30/03/2023

Διάλεξη για τις κροτίδες από τον προϊστάμενο πυροτεχνουργό της Αστυνομίας Κύπρου, Οδυσσέα Παπαδόπουλο. Παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του Σχολείου.

"Άναψε και εσύ τη φλόγα της αγάπης!"- 03-05/04/2023

Φιλανθρωπικό παζαράκι. Διοργανωτές: Επιτροπή Πρόνοιας του Σχολείου και Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+

Επιμόρφωση Στελεχών της Εκπαίδευσης

Διάλεξη με θέμα "Αποτελεσματική Διδασκαλία: Θεωρία και Πράξη" από την Δρ Έλενα Χριστοφίδου, συντονίστρια προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Συνεορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955-59

"Το σχολείο μια φορά κι έναν καιρό"

Την Πέμπτη 23/03/23, σε αίθουσα του σχολείου, ετοιμάστηκε και διαμορφώθηκε σκηνικό αναβίωσης τάξης παλαιού σχολείου του 1950. Αυθεντικά εκπαιδευτικά τεκμήρια της τότε εποχής κόσμησαν τον χώρο και δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά του τμήματος A΄3 να γνωρίσουν το σχολικό τους παρελθόν με έναν πρωτότυπο, διαδραστικό και βιωματικό τρόπο. Την όλη προσπάθεια επιμελήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο σε συνεννόηση μαζί μας και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία, υπό την έγκριση της διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτικός Χρυσόστομος Μελής.

Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας - 20 Μαρτίου

Το σχολείο μας στηρίζει το έργο του Συνδέσμου "Ένα Όνειρο Μια Ευχή"

Δενδροφύτευση στο σχολείο μας - 09/03/2023

Στα πλαίσια των δράσεων της Επιτροπής Φυσικού Περιβάλλοντος, Εξωραισμού και Καθαριότητας πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 09/03/2023 Δενδροφύτευση «Εις μνήμη των 57 θυμάτων στα Τέμπη» .

Συμμετείχαν με ενθουσιασμό 32 παιδιά του σχολείου μας, τα οποία καθοδήγησαν με απόλυτη επιτυχία οι καθηγητές – μέλη της Επιτροπής μας Χρίστος Χριστοφόρου, καθηγητής Βιολογίας, Σολωμός Παρτάκκης, καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Κρίστη Χαρίτωνος, καθηγήτρια Γεωγραφίας και Κάλια Χριστοφίδου, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.

 Έμπρακτοι υποστηρικτές της δράσης μας ήταν επίσης μέλος του Συνδέσμου Γονέων και βέβαια η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Πόλυ Ρούσου.

Υπεύθυνη ΒΔ της Επιτροπής:  Έλενα Παπασταύρου, μουσικός.

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 08/03/2023

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. 


Μικρή τελετή προς τιμή των θυμάτων από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη - 08/03/2023

Τα παιδιά του Κ.Μ.Σ. οργάνωσαν μικρή τελετή προς τιμή των θυμάτων από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Η τελετή περιλάμβανε σύντομη ομιλία για το φρικτό γεγονός. Κατάθεση λουλουδιών από τους εκπροσώπους όλων των τμημάτων του Σχολείου και τραγούδι από τη χορωδία μας. Τους στίχους έγραψε και μελοποίησε η κυρία Κυριακή Στυλιάνου, καθηγήτρια Μουσικής. 

"Δε θα πονέσω πια ξανά,
Να χαίρεσαι μαμά μου,
είμαι με τ'άλλα τα παιδιά,
σε βλέπω από ψηλά."

Κουράγιο σε όλους τους συγγενείς που χάνουν παιδί.

Ημερίδα "Σχολεία πιο πράσινα, πιο δημιουργικά και με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα" - 01/03/2023

Ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΠΑΝ και η AUGE την Τετάρτη 01/03/2023 μεταξύ 9:30–12:30μμ στη Θεολογική Σχολή στη Λευκωσία.
Το σχολείο μας εκπροσώπησε ο κύριος Σολωμός Παρτάκκης, μέλος της Επιτροπής Φυσικού Περιβάλλοντος.

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων - 28/02/2023

Φοράμε όλοι τα blue jeans και φωτογραφιζόμαστε με τα χέρια ψηλά ή εναλλακτικά δημιουργούμε αναρτήσεις στηρίζοντας τους συμπολίτες μας με σπάνια γενετικά νοσήματα.

Ιστορίες να γλυκαίνεσαι! - 24/02/2023

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 η Επιτροπή Πρόνοιας σε συνεργασία με την επιτροπή βιβλιοθήκης και το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ, διοργάνωσε εκδήλωση στην κεντρική αυλή του Σχολείου. Προσφέρθηκαν κρέπες προς πώληση και υπήρχε και έκθεση βιβλίων.

Παρουσίαση-Διάλεξη στα πλαίσια του Διημέρου εργασίας μαθητών Γ’ τάξης - 17/02/2023

Τσικνοπέμπτη - 16/02/2023

Δέκαθλο Φυσικής Γ’ Τάξης - 10/02/2023

Η αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας της Φυσικής στη μέση εκπαίδευση εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωριστή και σημαντική θέση κατέχει η εμπλοκή των μαθητών σε πειραματικές διαδικασίες, όταν φυσικά συνοδεύεται και από την κατάλληλη θεωρητική βάση. Το μάθημα που περιλαμβάνει εκτέλεση πειραμάτων βοηθά τους μαθητές να συγκρατήσουν πιο εύκολα αρχές της Φυσικής που έχουν παρατηρηθεί στο πείραμα παρά η απλή θεωρητική αναφορά αυτών των αρχών ή ακόμα και η επίδειξη των πειραμάτων από τον διδάσκοντα. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση μικρών πειραμάτων μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα σε ψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ανάγκη για διαμορφωτική αξιολόγηση των δεξιοτήτων που καλείται το πείραμα να αναπτύξει στους μαθητές γέννησε την ιδέα του Δέκαθλου Φυσικής.

Οι  υπεύθυνες καθηγήτριες φυσικής του σχολείου μας  Θ.Κουμίδου , Μ.Ιακώβου και Ν.Κινδύνη στις 10/2/23  οργάνωσαν  το Δ.Φ. που προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου με υπεύθυνο το Γ. Τσαλακό. Έτσι τα τμήματα Γ2, Γ4 και Γ7 τους σχολείου μας είχαν τη τύχη να λάβουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Η ονομασία δίνει στη δραστηριότητα τη μορφή πρωταθλήματος και τα πειράματα βαφτίζονται «αγωνίσματα» με στόχο την πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών για αυτή τη δραστηριότητα. Το κάθε αγώνισμα αποτελείται από το πρακτικό και το θεωρητικό μέρος. Οι μαθητές μας αγωνίστηκαν στην ισορροπία καρφοβελόνων, στην ανάδυση σφαίρας, ισορροπία βαριδίου σε καλαμάκι κ.α.

Ο A. Einstein είχε πει για το ρόλο του πειράματος στο μάθημα:

«Στη Φυσική, τα πρώτα μαθήματα, δεν πρέπει να περιέχουν τίποτα άλλο παρά πειράματα που προκαλούν το ενδιαφέρον. Ένα πείραμα που ενεργοποιεί τη σκέψη αξίζει από μόνο του περισσότερο από ότι τύποι που βγήκαν από το μυαλό μας.»


Διάλεξη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο - 08/02/2023

Στα πλαίσια των εορτασμών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, σε πάνω από 200 χώρες, το Σχολείο μας διοργάνωσε Διάλεξη με ομιλητή τον πάτερ Νικόλαο Δούμα, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδίκευση στην ασφάλεια κυβερνητικών δικτύων, καθώς και Θεολογία.

Συμμετοχή στην συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου - 07/02/2023

Στις 07/02/2023 μέλη της Χορωδίας και της Ορχήστρας του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στην Εκπαιδευτική Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία διοργανώθηκε με επιτυχία από το Γραφείο Επιθεώρησης Μουσικής.

Τα παιδιά ζωγράφισαν έργα με βάση το παραμύθι ο Σαξοφωνίστας του Κ. Λυμπουρή και άλλα έγραψαν ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία. Το παραμύθι έχει αντιρατσιστικά μηνύματα και προωθεί ταυτόχρονα την αποδοχή στη διαφορετικότητα.

Στο τέλος της συναυλίας, μαθήτρια της Α' τάξης συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης εκπροσωπώντας το σχολείο μας.

Προετοίμασαν και συνόδευσαν τους μαθητές μας οι καθηγήτριες κ. Κυριακή Στυλιανού, μουσικός και η κ. Σοφία Δημητρίου, φιλόλογος. Την συναυλία παρακολούθησαν με χαρά και τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας του σχολείου μας.

Τηγανοκίνηση - 03/02/2023

Στα πλαίσια του Οικολογικού Προγράμματος ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ στις 03/02/2023 Παρασκευή ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΑΚΤΗ προσέφερε στα παιδιά της Α' τάξης σχετικά Πειραματικά Σεμινάρια μέσα στο Καραβάνι, το οποίο ήρθε και φέτος στην αυλή του σχολείου μας. Παρακολούθησαν τα σεμινάρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τμήματα Α4 και Α6 την 3η περίοδο, τα τμήματα Α2 και Α7 την 4η περίοδο, το Α1 την 5η περίοδο και τα τμήματα Α3 και Α5 την 6η περίοδο.

Μερικές από τις εντυπώσεις των παιδιών είναι:
«Δε θα ξαναπετάξουμε σπίτι μου το χρησιμοποιημένο λάδι. Θα το φέρνω στο σχολείο μας»
«Θα φέρνω το λάδι που χρησιμοποιήσαμε σπίτι μου κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα!»
«Να συμφωνήσει το τμήμα μας να μαζέψουμε το περισσότερο λάδι, για να είμαστε οι νικητές και να κερδίσουμε τον περίπατο!»

Εκδήλωση για τη «Μικρά Ασία» - 02/02/2023

Βιωματικό εργαστήρι ποίησης - 31/01/2023

Μονοήμερο Βιωματικό Εργαστήρι την Τρίτη 31/01/2023 στο Γυμνάσιο Αρχ. Μακαρίου Γ στην Αγλαντζιά. Συμμετοχή πέντε μαθητών/τριών μας. Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο να γίνει δύναμη ζωής.

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Αρχ. Μακαρίου Γ' και των Τριών Ιεραρχών - 27/01/2023


Κόψιμο Βασιλόπιτας

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου στην οδό Λήδρας - 18/12/2022

Μικρό Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι - 5,6 και 13,14 του Δεκέμβρη

Ημέρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού - 15/12/2022

(α) «Εξαρτήσεις και Εφηβεία- Βιωματικό Εργαστήρι» Εισηγητές: κ. Θέκλα Πέτρου και κ. Μιχάλης Φράγκου, από το προληπτικό πρόγραμμα «Εξέλιξις» του Υπουργείου Υγείας
(β) «Αντιρατσιστική Πολιτική» Εισηγήτρια: Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Μαθητικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας ενάντια στις ουσίες εξάρτησης - 9/12/2022

Στο ξενοδοχείο Sun Hall στην Λάρνακα. Μονοήμερο Μαθητικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας ενάντια στις ουσίες εξάρτησης, συμμετοχή έξι μαθητών του σχολείου μας.

Μουσικό Δρώμενο με θέμα "Αφιέρωμα στα μελοποιημένα τραγούδια του Οδυσσέα Ελύτη" - 7/12/2022

Την Τετάρτη 7.12.2022 είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε στο σχολείο μας τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Λίνο Κόκοτο με την ορχήστρα του. Τα παιδιά απόλαυσαν και τραγούδησαν πολλά αγαπημένα τραγούδια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τα οποία μελοποίησε και εκτέλεσε στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης! Την ορχήστρα του αποτελούσαν ο Γρηγόρης Ιωάννου στην κιθάρα – τραγούδι και ο Γιώργος Παπαδόπουλος στο μπουζούκι.

Η παράσταση είχε εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και εμψυχωτικό χαρακτήρα. Ακούστηκαν ανάμεσα σε πολλά άλλα τα τραγούδια Το θαλασσινό τριφύλλι, Της Δικαιοσύνης ήλε νοητέ, Δελφινοκόριτσο, Όμορφη και παράξενη πατρίδα, Του μικρού Βοριά, Ντούκου - ντούκου μηχανάκι, Ο ήλιος ο ηλιάτορας κ.α

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή που ζωγράφισε και σμίλεψε με τα λόγια του την ψυχή του Ελληνισμού.

Βίντεο

Περιβαλλοντικές ανησυχίες - 2/12/2022

Στα πλαίσια των δράσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, των Οικολογικών Προγραμμάτων και της Εβδομάδας του Δέντρου τα τμήματα της Α'τάξης του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Παρασκευή 2.12.2022 μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ομιλητής ήταν ο Δρ Μαρίνος Βουκής, Προιστάμενος Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης στο ΤΕΠΑΚ και Διδάκτορας στην Αειφόρο Ανάπτυξη στα ΑΕΙ.

Στην παρουσίαση του πρωτότυπου παραμυθιού του "Σώστε τη γη μας και τις μελλοντικές γενιές - Μια ιστορία για την Αειφόρο Ανάπτυξη" ο Δρ Βουκής πρόβαλε έξυπνα τους 17 αυτούς στόχους μέσω των διαφόρων ηρώων. Εξήγησε επίσης στα παιδιά το ότι οι στόχοι αυτοί ονομάζονται και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα και αποτελούν μια ιστορική συμφωνία που προωθεί από το 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι 150 ηγέτες, όπως ανέφερε, δεσμεύτηκαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας σε ένα κόσμο χωρίς φτώχεια, πείνα, ανισότητες και την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η κοινή αυτή προσπάθεια θα διαρκέσει μέχρι το 2030, πράγμα που ενισχύει την ανάγκη για έμπρακτη συμμετοχή των μαθητών μας ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες.

Στο τέλος της διάλεξης, κάλεσε τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και με συνεργασία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τον δικό τους ήρωα!

Υπεύθυνη της δράσης: Έλενα Παπασταύρου, Β.Δ μουσικής

Η άσκηση σεισμού στο σχολείο μας - 30/11/2022

Πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 8:30 π.μ. με επιτυχία η άσκηση εκκένωσης του σχολείου, λόγω σεισμού. Μαθητές και καθηγητές εξήλθαν του σχολικού κτηρίου, μετέβησαν στον χώρο συγκέντρωσης και λήφθηκαν παρουσίες. Ακολούθησε φανταστικό σενάριο με τραυματία ενεργοποιώντας τις ομάδες Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών.

Είχε προηγηθεί η κατάρτιση του σχεδίου αντιμετώπισης του σεισμικού φαινομένου και καθορισμού αρμοδιοτήτων (ομάδες Διάσωσης, ομάδες Πυρόσβεσης, Πρώτων Βοηθειών, Αγγελιοφόροι, κλπ).

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό, σύμφωνα με το κεντρικό σύνθημα: Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι.

Ιδαλιάδες - 26/11/2022

Μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος εργαστηρίων του υφυπουργείου τουρισμού, "Heartland of Legents". Μαθήτριες του τμήματος Β'7 συμμετείχαν στο εργαστήριο χειροποιήτων κατασκευών "Δεν πετάμε τίποτα", μαζί με την καθηγήτριά τους Κάτια Σαββίδου.

Ιδαλιάδες

Μαθητές της ειδικής μονάδας συμμετείχαν στο εργαστήριο χειροποιήτων κατασκευών "Δεν πετάμε τίποτα", μαζί με την καθηγήτριά τους Κάτια Σαββίδου.

Πρόγραμμα Caves-Erasmus - 23/11/2022

Επίσκεψη ομάδας μαθητών από την Ιταλία στα Πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CAVES (Erasmus). Υπεύθυνοι προγράμματος: Μαρία Κυριάκου, Λοΐζος Χ''Αναστασίου (Εργαστήρι Ζωγραφικής "La bella maniera")

Φεστιβάλ Δικαιωμάτων του Παιδιού - 21/11/2022

Ολοήμερη επίσκεψη στο σχολείο μας από το ειδικό σχολείο Λευκωσίας, την Ειδική Μονάδα Λυκείου Ιδαλίου και απόφοιτους μας από την ειδική μονάδα Γ' Τεχνικής και Ειδική μονάδα Λατσιών.

Κοκτέιλ – βραδιά γνωριμίας - 16/11/2022

Bιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για εφήβους "ΦΟΡΩ"

Στις 18.11.2022 το τμήμα Β'2 συμμετείχε με επιτυχία στο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για εφήβους "ΦΟΡΩ", με θέμα "Η σημαντικότητα της σύζευξης των τεχνών στη δημιουργική διαδιακασία και την πολυτροπική μάθηση". Η συγκεκριμένη δράση είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Θεάματος του ΥΠΠΑΝ. Βασική επιδίωξη του καινοτόμου αυτού εργαστηρίου είναι ο πειραματισμός, η εξερεύνηση και η προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων.

Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Χορού Λευκωσίας και τα παιδιά το παρακολούθησαν μέχρι το τέλος με ατέλειωτο ενθουσιασμό, συνοδευόμενα από την καθηγήτριά τους κ. Έλενα Παπασταύρου, Β.Δ Μουσικής.

Επέτειος Εξέγερσης Πολυτεχνείου και Καταδίκη Ψευδοκράτους

Εκδήλωση για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την Καταδίκη του Ψευδοκράτους

Η 17η Νοεμβρίου – Ημέρα Μνήμης Πολυτεχνείου. «Ένα άσπρο πουκάμισο … σύμβολο μιας αθωότητας, για να αφοπλίσουν και να αιχμαλωτίσουν τους φορείς της βίας και της βαρβαρότητας»



Καλούμαστε και φέτος μετά από 39 χρόνια, να καταδικάσουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο νησί μας στις 15 Νοεμβρίου 1983 και την κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με το παρόν, λοιπόν ψήφισμα, εμείς οι μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου και μελλοντικοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου»

Eκπαιδευτική-ψυχαγωγική εκδρομή

Παρασκεύη 11/11/22 πραγματοποιήθηκε η 1η εκπαιδευτική-ψυχαγωγική εκδρομή του Σχολείου μας. Επιτέλους! Μετά από την πανδημία του Covid τα παιδιά μας έκαναν την πρώτη τους εξόρμηση.

Α τάξη στην Καλαβασσό-Τέντα



Β τάξη στην Αγγελόκτιστη-Κίτι



Γ τάξη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου

Διάλεξη και Βιωματικό εργαστήρι για το μπουζούκι και τον μπαγλαμά

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής και συγκεκριμένα στο τέλος της Θεματικής μας Ενότητας "Ελληνικό τραγούδι – Ρεμπέτικο" , μια έκπληξη μας περίμενε από την καθηγήτριά μας κ. Έλενα Παπασταύρου, ΒΔ. Στις 10.11.2022 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας τον κ. Μάριο Τορναρίτη, κατασκευαστή εγχόρδων μουσικών οργάνων. Αρχικά, μας παρουσίασε όλα τα στάδια από τη στιγμή που παίρνει έναν κορμό δέντρου μέχρι τη στιγμή που το μετατρέπει σε μπουζούκι. Στη συνέχεια, απάντησε στις ερωτήσεις που κατενθουσιασμένοι του είχαμε υποβάλει. Κατανοήσαμε την αξία των χειροποίητων μουσικών οργάνων και το πώς η λεπτομέρεια επηρεάζει την ποιότητα του ήχου. Επίσης, το πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία μέχρι το τελικό προϊόν και το ότι το επάγγελμα αυτό γίνεται όλο και πιο σπάνιο, με την πάροδο του χρόνου. Θα αποτελεί για όλους μας μια ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία ! (Στυλιάνα Μιχαήλ, Β'4)

Εικαστική Δράση "Νεολαία-Το μέλλον της Ευρώπης" - 9/11/2022

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια μέρα ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι από τις ιστορικές στιγμές που αξίζει να μνημονεύουμε και για τις οποίες πρέπει πραγματικά να αισθανόμαστε περήφανοι αφού οι Έλληνες με μεγάλο σθένος, υπομονή κι επιμονή είπαν το βροντερό ΟΧΙ στους Ιταλούς.

Με τη στάση τους τίμησαν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τα ιερά σύμβολά μάς, ορίζοντας ως ιερή παρακαταθήκη σ'εμάς ν'ακολουθήσουμε τα βήματά τους...

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, τους αφιερώσαμε τη σεμνή μας αυτή εκδήλωση.



Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου

Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Σχολικού Συστήματος - Εξέλιξις

Το πρόγραμμα ΕΞΕΛΙΞΗΣ αποτελεί ένα προληπτικό πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας της Διευθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Παγκόσμια εκστρατεία Let’s do it !

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Εξωραισμού και Καθαριότητας συμμετείχε στις 25.10.2022 στην παγκόσμια εκστρατεία Let’s do it !!! WORLD που διεξήχθη παγκύπρια μεταξύ 24 και 30 Οκτωβρίου 2022. Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από τα σκουπίδια. Επιπρόσθετα, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που αφορούν στην προστασία, στη διατήρηση και στην αειφόρο διαχείρηση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η δράση Let’s do it CYPRUS ! αποτελεί μέρος της εκστρατείας αυτής. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των μαθητών μας στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης είναι ζωτικής σημασίας. Ο κ. Σολωμός Παρτάκκης, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συνόδευσε μαθητές μας στην περιοχή της Παναγίας Τσαμπίκα, την οποία και καθάρισαν εξονυχιστικά. Υπεύθυνη Β.Δ της επιτροπής είναι η κ. Έλενα Παπασταύρου, μουσικός.

Εκδρομή μαθητών μας στην παραλία Μακένζυ στη Λάρνακα

Συνέδριο με θέμα "Φύλο και Εκπαίδευση: Θεωρία, Πολιτική, Πρακτικές"

Στις 14.10.2022 από τις 8.00 μέχρι τις 1.30 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία Συνέδριο με θέμα "Φύλο και Εκπαίδευση: Θεωρία, Πολιτική, Πρακτικές". Διοργανωτές ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ΥΠΠΑΝ.

Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου χαιρέτησε o Υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η πρώτη κεντρική ομιλία είχε ως τίτλο το ΄΄Gender matters: power, bodies and identities in the lives of children, young people and families΄΄ και η δεύτερη "Το φύλο στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Ιστορία και προοπτικές". Ακολούθησαν ερωτήσεις – συζήτηση, βιωματικά εργαστήρια και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Στο συνέδριο συμμετείχε η Β.Δ Μουσικής του σχολείου μας, κ. Έλενα Παπασταύρου.

Παρουσίαση των μελών του Κ.Μ.Σ. στους μαθητές

Το Σχολείο μας προσπαθεί να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά να ζουν σε ένα ελεύθερο, ανθρώπινο και δημοκρατικό περιβάλλον. Να ζουν σε μια κοινωνία που όλα λύνονται με τον Αλληλοσεβασμό και τον Διάλογο.

Την Παρασκευή 7/10/2022, σε κοινή συγκέντρωση του Σχολείου η κα Ρούσου παρουσίασε το Κ.Μ.Σ.

1η Οκτωβρίου 1960 - Επέτειος της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Μαθητική Κοινότητα του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου - Νήσου τίμησε την Επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα απότισε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες και μάρτυρες που αγωνίστηκαν ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, της περιόδου 1955-1960.

Η σημαία της κυπριακής Δημοκρατίας κυματίζει ψηλά στον ουρανό της Κύπρου ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26/9/2022)

Η 26η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσων. Αυτή η μέρα γιορτάστηκε και στο σχολείο μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γλωσσική έκφραση ενός λαού είναι αναπόσπαστο τμήμα της ύπαρξής του, είναι η ίδια του η ψυχή.

Αγιασμός

13 Σεπτεμβρίου 2022 έγινε η τελετή του Αγιασμού.

Πρώτη Μέρα στο Σχολείο

7 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Καλή Χρονιά σε όλους!