Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις 2021-2022

Τελετή Αποφοίτησης - 28 Ιουνίου 2022

Αναμνήσεις από τη Σχολική Χρονιά 2021-2022

1








Τελική γιορτή Ειδικής Μονάδας

Οικιακή Οικονομία - "Μαγειρεύοντας έρχεται η όρεξη"

Erasmus+ 3η κινητικότητα εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Anti Bullying Schools, οι χώρες- εταίροι -Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία και Κύπρος- πραγματοποίησαν την τελική συνάντηση του προγράμματος στην Κύπρο. Διαβάστε περισσότερα...


Erasmus+ 4η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Anti Bullying Schools, οι χώρες- εταίροι Τσεχία, Πολωνία και Κύπρος- συναντήθηκαν εκ νέου στην Πολωνία. Η Ιταλία επέλεξε να συμμετάσχει στην κινητικότητα διαδικτυακά. Διαβάστε περισσότερα...


Επίσκεψη στο Σχολείο μας, της κινητής κουζίνας του Lidl και παρασκευή υγιεινών γευμάτων

Θέατρο: "Βουράτε ν' αρμάσουμεν την Αντριανούν"

Μια ξεχωριστή νότα στο Σχολείο

Εκδρομή μαθητών μας στα Λεύκαρα

Erasmus+ 3η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών και 3η κινητικότητα εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Anti Bullying Schools, οι χώρες- εταίροι -Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία και Κύπρος- συναντήθηκαν εκ νέου στην Τσεχία. Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για την εορτή του Πάσχα

 Εκδήλωση για την εορτή του Πάσχα

Πασχαλινό παζαράκι για ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας του σχολείου μας

Εγκαίνια Πρότυπου Υπαίθριου Γυμναστηρίου

Δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ

Παγκύπριο συμπόσιο UNESCO

Σεμινάριο: "Οι κίνδυνοι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τρόποι αντιμετώπισής τους, παρουσίαση πιλοτικού εργαλείου γονικής συμβουλής CFAS".

Παρουσίαση: Παντελίτσα Λεωνίδου /Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου τιμήθηκε και από το Σχολείο μας με δοξολογία και παρέλαση.

Συνεορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955-59

Το νόημα των επετείων προβάλλεται μέσα από λόγο, μουσική, ποίηση, χορό και εικόνα.

Γαλλοφωνία

Μήνας Μάρτιος. Τα παιδιά και οι καθηγήτριες των Γαλλικών γιόρτασαν τη Γαλλοφωνία, έφτιαξαν πινακίδα και άκουσαν γαλλικά τραγούδια.

Erasmus+ 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +, Anti Bullying Schools, το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου διοργάνωσε στην Κύπρο, τη 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του Προγράμματος. Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα σταθεράς π - 14/3/22

Η ομάδα Μαθηματικών του σχολείου μας τίμησε την Δευτερα 14/3/22 την παγκόσμια ημέρα σταθεράς π, διοργανώνοντας διαγωνισμό γρίφων. Οι μαθητές ειχαν στην διάθεσή τους 15 λεπτά το πρώτο και δεύτερο διάλειμμα για να επιλύσουν 4 Μαθηματικούς γρίφους. Στην ημερίδα αυτη έλαβαν μέρος 160 μαθητές, γεγονός που δείχνει την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα Μαθηματικά.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

Τσικνοπέμπτη

Εκδήλωση για την "Παγκόσμια Μέρα Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων" - 28/02/2022

Βίντεο Εκδήλωσης για την Παγκόσμια Μέρα Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων

Επίσκεψη μαθητών μας σε εργαστήριο τέχνης στη Νήσου

Διαδικτυακή Ημερίδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου - 08/02/2022

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι μαθητές της τάξης Α4 και οι μαθητές της τάξης Γ5.

Διαλέξεις Γραφείου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Διαδικτυακή Διάλεξη από τον Moshe Aelion, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος - 02/02/2022

Τη διαδικτυακή διάλεξη παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές της Γ τάξης.

Εκδήλωση για τη Μνήμη Αρχ. Μακαρίου Γ' και των Τριών Ιεραρχών


Εκδήλωση για τη Μνήμη Αρχ. Μακαρίου Γ' και των Τριών Ιεραρχών

Εκδρομή μαθητών μας στην παραλία Μακένζυ στη Λάρνακα

Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Παράσταση Θεάτρου Σκιών του Γιάννη Πάφιου "Το κρυφό σχολειό"

Βίντεο της παράστασης

Ημέρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού 17/12/202

α) Διάλεξη με θέμα: «Το χιούμορ ως μαθησιακό εργαλείο-τα οφέλη του στην εκπαιδευτική διαδικασία ». Εισηγήτρια: Κα Ευαγγελία Χαραλάμπους , καθηγήτρια στο Π.Ι.

β) Διάλεξη με θέμα: «Από τη κρίση στην ανάκαμψη: Η σημασία της ψυχικής υγείας στο σχολικό πλαίσιο». Εισηγήτρια η κα. Έλενα Κάγκα (MSC,BA) και Χριστιάνα Λοιζίδου (DEdPsy,PGDip,BSC) από την υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας.

Πρόγευμα επιτροπής μαθητικής πρόνοιας

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus. Όρτε-Ιταλία 1η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητριών

Συνοδός καθηγήτρια, Μαρία Γιάγκου, Φυσική Αγωγή
Συνοδός καθηγητής, Ιωάννης Ιωάννου, καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας
Συντονίστρια Προγράμματος, Έρικα Δημητρίου, Φιλόλογος

Κατερίνα     Κουτσουλλή, Γ7
Κυριακή       Χάματσου, Γ3
Θεοφανώ     Χρυσάνθου, Γ6
Σταυριανή  Πισιήα, Β6

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus +, Anti Bullying Schools, πραγματοποιήθηκε στο Όρτε της Ιταλίας, η 1η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητριών.

Το Orte της Ιταλίας είναι ένα μεγάλο χωριό, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, το οποίο διδυμοποιήθηκε παλαιότερα με τον Δήμο Ιδαλίου.

Η επίσκεψη στην Ιταλία ήταν τόσο για τις μαθήτριες όσο και για τους εκπαιδευτικούς μια συναρπαστική εμπειρία. Ο μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με συμμαθητές/τριές τους από τις χώρες εταίρους, στο πλαίσιο διαφόρων δραστηριοτήτων, τις οποίες διοργάνωσε η φιλοξενούσα χώρα.  Πραγματοποίησαν παρουσιάσεις, έκαναν εργασίες με θέμα το Cyber bullying, έγραψαν σχετικά ποιήματα, συμμετείχαν σε συζητήσεις, θεατρικά και αθλητικές δραστηριότητες.

Περισσότερη εντύπωση έκανε στα παιδιά η μέρα που φιλοξενήθηκαν στα σπίτια συμμαθητών/τριών τους από την Ιταλία. Ήρθαν σε επαφή με την τοπική κοινότητα και έμαθαν πολλές ιταλικές λέξεις.

Πέρα από το Όρτε η ομάδα επισκέφθηκε και τη Ρώμη, γνωρίζοντας από κοντά το Κολοσσαίο, τη Φοντάνα Ντι Τρέβι, το Βατικανό κ.ά.

Το «ραντεβού» των εταίρων ανανεώθηκε για τις 13-18 Φεβρουαρίου 2022, με προορισμό την Κύπρο.

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Το χαμόγελο φαίνεται και από τα μάτια»

1 2 3 4

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Το χαμόγελο φαίνεται και από τα μάτια» των εκπαιδευτικών, Κάτιας Σαββίδου και Έρικας Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η παρουσίαση έγινε από τη Δρα Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, η Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου «Εν Τύποις»,  κ. Βούλα Κοκκίνου,  που ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Δ. Λούη, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου, κ. Κώστας Μυλωνάς καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν η τέως Διευθύντρια του Σχολείου, κ.Παναγιώτα Αργυρού, οι μαθήτριες Μαγδαλένα Βασιλείου, Σοφία Κόρτα, Ελένη-Ευαγγελία Ρούσου, Αλεξάνδρα Ηρακλέους, Στυλιανή Δράκου, Ανδρεανή Χατζηλουκά και ο μαθητής Αθανάσιος Θεοφίλου.

Αποσπάσματα του βιβλίου αναγνώστηκαν από τη φιλόλογο και ηθοποιό, κ. Ανθή Αντωνιάδου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την τηλεκπαίδευση και την πανδημία του κορωνοϊού μαζί με τους συνακόλουθους περιορισμούς.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ποικίλα ανθρωπιστικά μηνύματα τονίζοντας τη σημασία του να σκέφτεται κανείς το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ. Αφήνει τον αναγνώστη ν’ αντιληφθεί ότι η ευτυχία βρίσκεται παντού γύρω μας, ακόμα και στις πιο μικρές χαρές τις ζωής, τις οποίες πολλοί μέχρι πρότινος, προσπερνούσαν θεωρώντας τις ασήμαντες. Στόχος επίσης του βιβλίου είναι η ανάδειξη της ορθής χρήσης του διαδικτύου καθώς και η αξιοποίηση των αναρίθμητων δυνατοτήτων και πληροφοριών που αυτό προσφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφορεί στον κώδικα Braille και σε μεγαλογράμματη εκτύπωση για άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ έχει μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το βιβλίο έχει αφιερωθεί στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων  καθώς και σε όλους αυτούς που έφυγαν από κοντά μας λόγω της πανδημίας.

Σύνοψη

Ο Ιάσονας είναι μαθητής Γυμνασίου. Εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά ξαφνικά μπήκαν στη ζωή του οι πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε με την εμφάνισή της η πανδημία του κορωνοϊού. Μέρες καραντίνας με τα σχολεία κλειστά και την τηλεκπαίδευση να γίνεται, μεταξύ άλλων, η νέα του ρουτίνα. Ο Ιάσονας, παιδί με ταλέντο στη ζωγραφική, αναζητά διέξοδο από τους περιορισμούς. Για να ξεφύγει, μπαίνει σε ενδιαφέρουσες περιπέτειες. Θα καταφέρει άραγε να βρει τρόπους που θα τον οδηγήσουν στη μαγεία μιας «έναστρης νύχτας» και στο φως μιας λαμπερής μέρας; Θα μπορέσει επιτέλους να δει το χαμόγελο και στα χείλη των ανθρώπων;

Διάθεση βιβλίου: Από το βιβλιοπωλείο «Εν Τύποις» και το Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου.

   

Θεατρική Παράσταση "Το φόρεμα της Σαβέλ"

Επίσκεψη Μονάδας Ειδικής Εκπαίδευσης στο Αρχαίο Ιδάλιον και στον Κόρνο

Ενδοσχολική Ημερίδα Καλαθοσφαίρισης

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καθαλοσφαίρισης 2021 της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών διοργανώθηκε στις 3/12/21 Ενδοσχολική Ημερίδα Καλαθοσφαίρισης.

Ενδοσχολικός αγώνας 1500μ

Στις 23/11/21 διεξήχθη ο αγώνας 1500μ Αρρένων και Θηλέων. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μαζική και οι στόχοι της διοργάνωσης έχουν υλοποιηθεί. Το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή σημαντικότερο δείκτη της φυσικής κατάστασης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν ισότιμα και να διακριθούν σε ένα απαιτητικό αγώνισμα. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τιμητικά διπλώματα ενώ οι τρείς πρώτοι της κάθε κατηγορίας μετάλλια.

Αποτελέσματα Αρρένων

  1. Τσολακίδης Σωτήρης 5.25’
  2. Νιούλικος Τσιάρλη 5.26’
  3. Κυπριανού Πέτρος 5.29’
  4. Λάμνησος Μιχάλης 5.41’
  5. Χρίστου Σωκράτης 5.48’

Αποτελέσματα Θηλέων  

  1. Θεοφανώ Χρυσάνθου 7.16’
  2. Ουρανία Προδρόμου 7.17’
  3. Ευτυχία Ζιπιτή 7.17’
  4. Ευέλθια Σολέα 7.22’
  5. Μιλτιάδους Άντρεα 7.36’

Δεντροφύτευση

Τα δέντρα προσφέρουν ζωή, ομορφιά, ζωντάνια και δημιουργούν συνθήκες ψυχικής ισορροπίας στον άνθρωπο.
Σίγουρα όλοι μας έχουμε επίγνωση της αξίας του δέντρου και συναισθανόμαστε την ανάγκη για επέκταση και προστασία του.

Γνωρίζω τους συμμαθητές μου μέσα από τις χώρες τους και τον πολιτισμό τους

Την Παρασκευή 26/11/2021 κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου διαλείμματος οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, ετοίμασαν πινακίδα με μνημεία του πολιτισμού και της ιστορίας των χωρών τους και οργάνωσαν μουσική εκδήλωση με παρουσίαση τραγουδιών από τις χώρες τους.

Επέτειος Εξέγερσης Πολυτεχνείου και Καταδίκη Ψευδοκράτους

Καταδίκη Ψευδοκράτους
Τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 η Μαθητική Κοινότητα του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου διαμαρτυρήθηκε έντονα και καταδίκασε την έκνομη ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει τα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων παρουσιάστηκε μικρό λογοτεχνικό αφιέρωμα και ακούστηκαν τραγούδια. Παράλληλα γράφτηκαν διάφορα συνθήματα σε πανό τα οποία αναρτήθηκαν σε πινακίδα στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας.

Επέτειος Εξέγερσης Πολυτεχνείου
Με τη μνήμη στραμμένη στη 17 Νοεμβρίου του 1973 το Σχολείο μας απότισε φόρο τιμής στους φοιτητές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Εκδήλωση για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την Καταδίκη του Ψευδοκράτους


Διάλεξη που αφορά στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα

5 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα κατά του εκφοβισμού

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου είναι ένα από τα εταιρικά σχολεία UNESCO. Στο πλαίσιο των δράσεων της, η ομάδα UNESCO του Σχολείου μας έστειλε τα δικά της μηνύματά, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του εκφοβισμού, που έχει οριστεί να είναι η 5η Νοεμβρίου.

Έτσι, κατά τη μέρα αυτή ενημερώσαμε τους συμμαθητές μας για το θέμα αυτό με σχετικό φυλλάδιο που ετοιμάσαμε και διαβάστηκε σε όλα τα τμήματα. Επιπλέον, τα διαλείμματα, μαθητές απ΄ όλο το σχολείο κατέθεταν με το αποτύπωμα της παλάμης τους σε πινακίδα που ετοιμάσαμε στην κεντρική αυλή, πως καταδικάζουν τον εκφοβισμό και θα βοηθήσουν στην εξάλειψή του.

Παράλληλα, μέλη της Ομάδας Unesco υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κας Μαρίας Γιάγκου παρουσίασαν χορογραφία σε τραγούδι κατά του εκφοβισμού. Η ομάδα αυτή των μαθητών φορούσε κατά τη διάρκεια της μέρα μπλουζάκια με σύνθημα κατά του εκφοβισμού, ώστε να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το μήνυμα αυτό. Τέλος, στην εκδήλωση ακούγονταν τραγούδια κατά του εκφοβισμού και για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους! Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η ενσυναίσθηση πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Ο καθένας από εμάς οφείλει να ενημερωθεί για το θέμα αυτό και να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει ή να στηρίξει άλλα άτομα, αν χρειαστεί.

Υπεύθυνες Ομάδας Unesco
Νικολέττα Βασιλείου, Μαριλένα Αδαμίδου
Υπεύθυνη Β.Δ Εύη Νεοφύτου


Εορτασμός της Σημαίας και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 28 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές των ελληνοαλβανικών βουνών αλλά και στους αφανείς ήρωες της ελληνικής αντίστασης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, γιορτάζουμε σήμερα τη Σημαία μας. Τιμούμε τα ιερά μας σύμβολα: την Ελληνική και Κυπριακή σημαία στις πτυχές των οποίων ενσαρκώνονται οι πόθοι και τα ιδανικά μας και είναι γραμμένη όλη η ιστορία μας· τα μαρτύρια, αλλά και οι ιεροί αγώνες του Έθνους μας για Ελευθερία.

Με ιδιαίτερη τιμή και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, το Σχολείο τίμησε σε μια σεμνή τελετή τη γιορτή της Σημαίας και την Εποποιΐα του 1940. Στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Σχολείου πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Σημαίας και η Τελετή Ανακήρυξης του Αγήματος του Σχολείου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Διευθυντική Ομάδα, τα μέλη του Κ.Μ.Σ., οι πρόεδροι των τμημάτων, μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του Αγήματος. Εξαιτίας του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της πανδημίας οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στις τάξεις τους οπτικογραφημένο αφιέρωμα.

Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940


Περίπατος στους ευκαλύπτους


Καθαριότητα του σχολείου


Της Παρασκευής οι νότες…

Από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου -και κάθε Παρασκευή- τα διαλείμματα στο Σχολείο μας έγιναν πιο μουσικά. Ομάδες παιδιών από τα τμήματα του Σχολείου αναλαμβάνουν ρόλο δημοσιογράφου κι εκφωνητή και μας ψυχαγωγούν! Η κάθε ομάδα παιδιών αποφασίζει έναν τραγουδιστή ή συνθέτη στον οποίο θα αφιερωθεί η μέρα και αφού συγκεντρώσει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, καθώς και τραγούδια του «στήνει» την εκπομπή της. Εκφωνητές εννοείται πως είναι τα παιδιά της ομάδας αυτής.


Παρουσίαση των μελών του Κ.Μ.Σ. στους μαθητές


1η Οκτωβρίου 1960 - Επέτειος της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εκδήλωση για την επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 η Μαθητική Κοινότητα του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου, κάτω από συνθήκες ημικατοχής, τίμησε την επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα απότισε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες και μάρτυρες της Ελευθερίας που έδωσαν σ’ εμάς την ευκαιρία να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον covid – 19 η εκδήλωση  παρουσιάστηκε οπτικογραφημένη.  


Εργαστήρι ελαιοπαραγωγής το Σχολείο μας

Στο πλαίσιο των δράσεων του Σχολείου για την αειφόρο ανάπτυξη μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση του Διευθυντή και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου μάζεψαν τις ελιές από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στη σχολική αυλή. Στη συνέχεια αποπίκρυσαν τις ελιές, έφτιαξαν άλμη και τις συσκεύασαν σε βαζάκια. Οι συσκευασμένες ελιές πωλήθηκαν και όλα τα έσοδα δόθηκαν προς ενίσχυση των αναγκών των παιδιών του Σχολείου.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26/9/2021)

Τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 γιορτάσαμε στο Γυμνάσιο την 20η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Στόχος της ημέρας αυτής (που έχει οριστεί να εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου) είναι η παρουσίαση της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας της Ευρώπης, η προώθηση της πολυγλωσσίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών, με έμφαση στη δια βίου μάθηση, μέσα και έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό οι καθηγήτριες ξένων γλωσσών διακόσμησαν πινακίδα με αφίσες και εικόνες, ενώ μοίρασαν στα παιδιά φυλλάδια με μικρά κουίζ. Ταυτόχρονα τα διαλείμματα στο σχολικό προαύλιο ακούγονταν από τα μεγάφωνα τραγούδια με στίχους σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (23 - 30/9/2021)

Στο πλαίσιο της 7ης βδομάδας αθλητισμού που έλαβε χώρα από τις 23 – 30 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο ποικίλες δραστηριότητες. Υπό έμφαση θέμα της φετινής χρονιάς ήταν το «Χώροι άθλησης στο σχολείο».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη. Γενικό θέμα της εκστρατείας είναι «#BeActive» («να είστε ενεργοί») προωθώντας έτσι μηνύματα για την φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία μας και αυτή η εκστρατεία αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις σε δραστηριότητες με πολλές θεματικές όπως «το εκπαιδευτικό περιβάλλον, χώρος εργασίας, άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια, άτομα με ειδικές ικανότητες, άτομα με αναπηρίες και άτομα με χρόνιες παθήσεις και άσκηση στο σπίτι».

Το σχολείο μας στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε 6 δράσεις που κινητοποίησαν τους μαθητές στις εξής δραστηριότητες:

  1. Παρουσίαση του Παραδοσιακού Συρτού Νησιώτικου Χορού από την Καθηγήτρια ΦΑ Μαρία Γιάγκου με την ελεύθερη συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών στην Κεντρική Αυλή του σχολείο μας.
  2. Αγώνας Ποδοσφαίρου με συμμετοχή μαθητών της Ειδικής μονάδας και μαθητών του Σχολείου στην Κλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών. Την εκδήλωση έχει οργανώσει η Καθηγήτρια ΦΑ Καίτη Ευσταθίου.
  3. Παίζουμε λάστιχο. Η Καθηγήτρια ΦΑ Καίτη Ευσταθίου έχει οργανώσει μια διασκεδαστική δραστηριότητα των παιδικών μας χρόνων.
  4. Παρουσίαση και αγώνες επίδειξης Τένις σε προσαρμοσμένα γήπεδα από τον Καθηγητή ΦΑ Λούη Χατζηλοΐζου. Ένα τεχνικό άθλημα όπου όμως μπορεί να παιχθεί εύκολα σε πιο μικρούς χώρους και διαφοροποιημένο εξοπλισμό. Διεξήχθη στην Κλειστή αίθουσα Αθλοπαιδιών.
  5. Αερόμπικ. Απλή χορογραφία στην Κεντρική Αυλή από την Καθηγήτρια ΦΑ Μαρία Γιάγκου με σκοπό την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας.
  6. Παραδοσιακά Παιγνίδια. Τα παιγνίδια του λαού αποτελούν μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζουν ψυχαγωγία και άσκηση. Παίχθηκαν το Λιγκρίν και τα Σκατούλλικα από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Λούη Χατζηλοίζου στο ανοικτό γήπεδο του Ποδοσφαίρου.
Όλοι όσοι συμμετείχαν και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία να λάβουν αναμνηστικά δώρα με σκοπό οι εμπειρίες αυτές να συνοδεύουν τους μαθητές μας στην μετέπειτα τους ζωή.

Ο κλάδος Φυσικής αγωγής του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωριού Νήσου  ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του «Be Active».


Αγιασμός

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου δέχτηκαν με συγκίνηση τις ευλογίες της Εκκλησίας για τη νέα σχολική χρονιά. Η τελετή του Αγιασμού έγινε στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Γυμνασίου, την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων κος, κος Βαρνάβα και ιερείς των Κοινοτήτων της περιοχής. Την τελετή του Αγιασμού παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης. Ευχή όλων η νέα σχολική χρονιά να είναι ευλογημένη!


Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη

Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη το Σχολείο τίμησε τη μνήμη του. Οι σημαίες στο προαύλιο του Γυμνασίου κυμάτιζαν μεσίστιες. Επιπρόσθετα, φιλοτεχνήθηκε πινακίδα με υλικό σχετικό με τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικού, ενώ κατά τα διαλείμματα από τα μεγάφωνα του Σχολείου ακούγονταν τα τραγούδια «Χρυσοπράσινο φύλλο» και «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις». 


Πρώτη Μέρα στο Σχολείο

Το ημερολόγιο έδειχνε Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2021. Μετά από το θερμό καλοκαίρι, τις ξέγνοιαστες διακοπές και ακολουθώντας πιστά το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τον covid-19, κτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2021 – 2022. Η πρώτη μέρα έφερε μαζί της πλήθος διαφορετικών συναισθημάτων· ενθουσιασμό για τους παλιούς συμμαθητές που συναντιούνται ξανά, χαρά για το νέο ξεκίνημα και σκιρτήματα αγωνίας για τα πρωτάκια.

Ευχή όλων μας η νέα σχολική χρονιά να είναι χαρούμενη και δημιουργική!