Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου (2020 – 2021)

Θεματική Δικτύου: Πρόγραμμα Citizen! Παγκόσμιοι ενεργοί πολίτες και αειφόρες πόλεις

Η Ομάδα UNESCO του Σχολείου μας για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 αποτελείται από 10 μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου και 1 εκπαιδευτικό. Νοείται, όμως, ότι στις δράσεις της Ομάδας μας θα συμμετάσχουν και άλλα παιδιά από διάφορα τμήματα του Σχολείου, αφού απώτερος στόχος είναι να συμβάλουμε σε μια θετική αλλαγή στη σχολική μας μονάδα και περαιτέρω στην κοινότητα.

Θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε: Μετά από αρκετή σκέψη και προβληματισμό, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την τέχνη και τη λογοτεχνία με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Τα καθαρά έσοδα από τις δράσεις μας προσφέρονται για τις ανάγκες άπορων μαθητών του Σχολείου μας, καθώς και για άλλες ανάγκες του Σχολείου. Επιπλέον, προσφέρουμε μέρος των εσόδων μας, στηρίζοντας Οργανισμούς που βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Η δράση αυτή έχει ως στόχους οι μαθητές:

  • να έρθουν σε επαφή με τα δημιουργήματα σπουδαίων Ελλήνων και Κυπρίων ποιητών, να εμπνευστούν και να παραδειγματιστούν από αυτούς
  • να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος (δημιουργία – διακόσμηση τσαντών αγορών)
  • να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες για να είναι επιτυχημένοι ενεργοί πολίτες του 21ου αιώνα. Να αποκτήσουν δηλ. ικανότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, συνεργασίας και διατήρησης υγιών σχέσεων, ανάπτυξη ενσυναίσθησης, ηγεσίας και ανάληψης πρωτοβουλιών, καθώς και ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας από εμάς πρέπει δραστηριοποιείται και να μη μένει απαθής σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και την αλλαγή. Να κάνουν βίωμά τους τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι «Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο»!
  • να προσφέρουν εθελοντικά σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη

Επιπρόσθετα, πραγματοποιούμε δράσεις που σχετίζονται με τους γενικότερους στόχους του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων Unesco.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:

Νικολέττα Βασιλείου (φιλόλογος)

Οι δημιουργίες ενός γυμνασίου… Συνέντευξη από τη Νικολέτα Βασιλείου, υπεύθυνη της ομάδας UNESCO του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου – Νήσου

«Οι στίχοι των ποιητών ταξιδεύουν»

Το φετινό θέμα των δράσεων της Unesco σχετίζεται με την ενεργό πολιτότητα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας δραστηριοποίησης των μαθητών, ώστε να είναι ενεργοί πολίτες, αποφασίσαμε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση μέσω της τέχνης και της λογοτεχνίας.

Έτσι, υπό τον τίτλο «Οι στίχοι των ποιητών ταξιδεύουν», διακοσμούμε πάνινες τσάντες και σουβέρ για ποτήρια, στα οποία αναγράφονται στίχοι ποιητών. Ένας επιπλέον λόγος που επιλέξαμε να διακοσμήσουμε πάνινες τσάντες ήταν για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους συμπολίτες μας και να τους προτρέψουμε να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους ανάγκες πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες κι όχι πλαστικές.

Τέλος, οι τσάντες και τα σουβέρ μας πωλούνται τόσο εντός όσο και εκτός του Σχολείου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των άπορων συμμαθητών μας και γενικότερα του Σχολείου.

Σημείωση: Οι τσάντες πωλούνται προς 5 ευρώ και τα σουβέρ προς 2 ευρώ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα μέλη της Ομάδας Unesco.Ζέστανε την καρδιά σου χαρίζοντας μια #κουβέρτα!

Η εθελοντική προσφορά είναι ο απώτερος στόχος των δράσεών μας. Για τον σκοπό αυτό ως Ομάδα Unesco προσφέραμε τέσσερις κουβέρτες για τη Δράση των Οργανώσεων Πολιτισμού Neofytos και του Πολυχώρου "Κόσμος Χωρίς Σύνορα", οι οποίες διανεμήθηκαν όπου υπήρχε ανάγκη!

 Στόχος της προσπάθειας των Οργανισμών αυτών ήταν να περάσει το μήνυμα πως οι άνθρωποι με αναπηρία, μαζί με ανθρώπους χωρίς αναπηρία  μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, μπορούν να είναι χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες, μπορούν να προσφέρουν στον τόπο τους! Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να ενδυναμώσουν τη φωνή τους και να συμβάλουν στην κατάργηση των στερεοτύπων της αχρηστίας και της ανικανότητας!

Η χαρά μας ήταν μεγάλη που βάλαμε κι εμείς το μικρό μας λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως «όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου» 

Παρουσιάσεις στο πλαίσιο του προγραμματος Lifestories του ΟΝΕΚ το οποίο εφαρμόζεται απο το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας

#Lifestories#Covid 19- Response

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης των μαθητών, ώστε να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις, πραγματοποιήθηκαν στα τμήματα Β6 και Β8 στις 24 και 26 Νοεμβρίου  δύο παρουσιάσεις στο πλαίσιο του Προγραμματος Lifestories του ΟΝΕΚ, το οποίο εφαρμόζεται απο το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως δημιουργία χειροποίητων προστατευτικών ασπίδων, όταν δεν υπήρχαν αρκετές στην αγορά και προσφορά τους σε λειτουργούς υγείας κ. ά., με στόχο να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ εποικοδομητική και ακούστηκαν πολλές εισηγήσεις και για άλλες κοινωφελείς δράσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, μήνυμα ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν τα παρατούμε σε οτιδήποτε προκύπτει στη ζωή μας, αλλά με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εθελοντική μας δράση βρίσκουμε καινοτόμες διεξόδους σε κάθε δυσκολία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις διαλέξεις αυτές συμμετείχαν και τα παιδιά της Ομάδας Unesco, που έχουν ως γενικό θέμα των δράσεών τους την ενεργό πολιτότητα.

Παγκόσμια Μέρα κατά του Εκφοβισμού

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου είναι ένα από τα εταιρικά σχολεία UNESCO. Στο πλαίσιο των δράσεων της, η ομάδα UNESCO του Σχολείου μας θέλησε να στείλει τα δικά της μηνύματά, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η οποία έχει από φέτος καθιερωθεί να είναι η 5η Νοεμβρίου, με σύνθημα «Τοgether against bullying in school».

Έτσι, κατά τη μέρα αυτή ενημερώσαμε τους συμμαθητές μας για το θέμα αυτό με σχετικό φυλλάδιο που ετοιμάσαμε και διαβάστηκε από τους φιλολόγους του Σχολείου μας σε όλα τα τμήματα. Επιπλέον, ετοιμάσαμε πινακίδα, η οποία φιλοτεχνήθηκε κυρίως με δικά μας έργα και στη διάρκεια των διαλειμμάτων επιλέξαμε και ακούστηκαν ελληνικά και ξένα τραγούδια σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη φιλία.

Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους! Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η ενσυναίσθηση πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Ο καθένας από εμάς οφείλει να ενημερωθεί για το θέμα αυτό και να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει ή να στηρίξει άλλα άτομα, αν χρειαστεί.