Πρόγραμμα "Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον"

Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Young Reporters for the Environment- YRE) είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πάρουν τεκμηριωμένη θέση σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα. Προσφέρει στους/στις μαθητές/τριες την πλατφόρμα να προτείνουν αειφόρες λύσεις, υποβάλλοντας είτε διερευνητικά άρθρα, είτε φωτογραφίες, είτε φιλμάκια.

Το τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο θα διερευνηθεί επιλέγεται από τους μαθητές.

Η ιδεοθύελλα στην ομάδα μας ξεκίνησε με αφορμή κάποια αποκόμματα από την τοπική εφημερίδα ΔΑΛΙ news. Μετά από συζήτηση, τα παιδιά επέλεξαν το παρακάτω τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα: "Διερεύνηση της ποιότητας του αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιδαλίου, που επηρεάζεται από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και σωματίδια καταιγίδων σκόνης της ερήμου, και αξιοποίηση εργαλείων για την ενημέρωση και προστασία των κατοίκων ως προς την τοπική ατμοσφαιρική δυναμική".

Η τελική εργασία των μαθητών είναι αποτέλεσμα διερευνητικής δημοσιογραφίας, η οποία προέκυψε από συνεντεύξεις αρμόδιων φορέων, από ερωτηματολόγια κ.α. Πιο συγκεκριμένα, στην περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1) Συνέντευξη με τον Δρα Χρύσανθο Σαββίδη, Υπεύθυνο του Κλάδου ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα στο Υπουργείο Εργασίας. Πριν από τη συνέντευξη, ο Δρ Σαββίδης παρουσίασε στους μαθητές τις εργασίες του Κλάδου Ποιότητας Αέρα (δίκτυο μετρήσεων και αποτελέσματα μετρήσεων) καθώς επίσης και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα.

2) Συνέντευξη με τον Δημοτικό Σύμβουλο Ιδαλίου Δρα Σταύρο Χατζηγιάννη, Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων και τον Πρόεδρο της Κίνησης Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής κ. Κυριάκο Κυριάκου. Πριν από τη συνέντευξη, ο Δρ Χατζηγιάννης παρουσίασε στους μαθητές τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιδαλίου όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα.

 3)  Ετοιμασία ερωτηματολογίων, τα οποία δόθηκαν τόσο στο σχολείο, όσο και στην τοπική κοινότητα έτσι ώστε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των προβληματισμών, των απόψεων και των γνώσεων που έχουν τα παιδιά μας σχετικά με το θέμα της ποιότητας αέρα που αναπνέουν. Με την ευκαιρία της προώθησης του ερωτηματολογίου τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερώσουν και να προβληματίσουν την τοπική κοινότητα για το τοπικό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νίτσα Κινδύνη, φυσικός και Κρίστη Χαρίτωνος, φυσιογνώστης
YΒΔ:  Έλενα Παπασταύρου, μουσικός

Εργασίες Μαθητών

ΘέμαΟνοματεπώνυμα Μαθητών
Κραυγή αγωνίας για την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιδαλίου Χριστόδουλος Αλέξη Β6
Σοφία Μαυρίκκου Β6
Ησαϊάνα Συμεού Β6

Βασιλεία Βασιλείου Β7
Αθηνά Γεωργιάδου Β7
Δένα Εξαδάκτυλου Β7
Αλίσα Κοτ Β7
Ελένη Λαζαρή Β7

Γιώργος Ολυμπίου Γ3
Φίλιππος Πετρίκκος Γ3
Χρίστος Χατζήκυριακος Γ3
Η ισχύς εν τη ενώσει
Unity makes strength




ΔΡΑΣΕΙΣ 2021 - 2022

Διαγωνισμός προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία»

ΘέμαΟνοματεπώνυμο Μαθητή/τριας
 
Σκουπίδια παντού – μια κυπριακή συνήθεια που οφείλει να αλλάξει! Αικατερίνη Μακαρίδου, Β4
Κατάλοιπα του κορωνοϊού στη σχολική αυλή… Αλίκη Νικολάου, Β4 
Ο Ποταμός Γιαλιάς Ελένη Πέτρου, Β4
Ο κορωνοιός έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον, με το δικό του τρόπο… Κωνσταντίνος Παναγιώτου, Β4
Πυρκαγιά στον Αρακαπά Μαρία-Σταυριανή Παπακυριακού Γ1, Άντρεα Μακρυνικόλα Γ1
Φτάνει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο! Ριάννα Σάββα Γ1, Ελένη Σολογασβίλι Γ1, Μαρία Ροσς Γ8
Climate Change in Cyprus and how to combat it Αλέξανδρος Μπέντζαμιν Ντόκρεϊ, Γ7
Τσικνοπέμπτη: η χαρά και η διασκέδαση στη σχολική αυλή εν μέσω πολέμου, τρόμου, φόβου και πείνας. Μαρία Κωνσταντίνου, Γ8