Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο


logoΌραμα του Σχολείου μας

Το Σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο στοχεύοντας να καταφέρει να αντιμετωπίσει και να προλάβει τις προκλήσεις των σύγχρονων τεχνολογιών για ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον και πιο αποτελεσματική χρήση των τεχνολογιών του διαδικτύου στο σχολείο.

Επιπρόσθετα στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους γονείς των μαθητών μας για τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και για την ευθύνη που έχουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ

9η Δράση: Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Ασφαλής και Υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου" για όλα τα παιδιά της A΄τάξης

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα "Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο", διοργανώθηκε την Παρασκευή 23/04/2021, την 2η περίοδο, διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Ασφαλής και Υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου" στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της A΄τάξης και μερικοί μαθητές από το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς. Η συνάντηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις Λειτουργούς του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θεοδώρα Κακουρή και Παναγιώτα Χατζηττοφή. 

8η Δράση: Δημιουργική χρήση διαδικτύου - Συμμετοχή στο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Επιστήμης 2021

Το σχολείο μας συμμετείχε με το project "Edison έχεις ταλέντο" στο διαδικτυακό Φεστιβάλ Επιστήμης 2021 "Virtual sCYence Fair 2021" που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου και το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 19-20 Απριλίου 2021. Στην εργασία αυτή, μια ομάδα μαθητριών έμαθε  πως να  προγραμματίζει το ρομπότ Edison για να εκτελέσει ένα τραγούδι, χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό προγραμματιστικό περιβάλλον https://www.edscratchapp.com. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) που διαθέτει το ρομπότ έτσι ώστε να συντονίσουν πολλά ρομπότ Edison να εκτελέσουν μαζί έναν κανόνα.

Η ομάδα μαθητριών που εργάστηκε στο project αυτό ήταν: Κουκουμά Αντρεάνα, Πατσαλίδου Μαριλένα, Χρυσάνθου Θεοφανώ από το Β΄6.

 

7η Δράση: Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» για όλα τα παιδιά της Β΄τάξης

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα "Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο", διοργανώθηκε την Παρασκευή 26/02/2021, διαδικτυακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά της Β΄τάξης. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια παρουσίαση με θέμα την «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και να τους ενθαρρύνει να συμπεριφέρονται σωστά στο διαδίκτυο. Η παρουσίαση ήταν διανθισμένη με επιλεγμένα κομμάτια από την διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις 09/02/2021, με την υποστήριξη των εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - CΥberSafety, καθώς και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η παρουσίαση έγινε από τις μαθήτριες: Στυλιανή Δράκου από το Β’4, Αλεξάνδρα Ηρακλεους, Σοφία Κόρτα, Ελεάνα Μιλτιάδου, και Ελένη-Ευαγγελία Ρούσου από το Β’5. Η οργάνωση και η επιμέλεια έγινε από τις καθηγήτριες Πληροφορικής: Παντελίτσα Ζαμπά και Ιφιγένεια Παναγίδου.

parousiasiΠαρουσίαση «Ασφάλεια στο διαδίκτυο»

6η Δράση: Καθοριμός Πολιτικής Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου

5η Δράση: eSafety Label


Tο σχολείο μας πήρε την Ασημένια Ετικέτα "Silver eSafety Label" για τις δράσεις του σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο μετά από αξιολόγηση, των στοιχείων που κατάθεσε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4η Δράση: Πληροφορίες για μαθητές

odigos kids Συμβουλές για έφηβους 

3η Δράση: Πληροφορίες για γονείς

odigos parents Συμβουλές για γονείς

Οδηγός Γονέων για Ασφαλή και Υπεύθυνη Χρήση του Διαδικτύου

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς αναφορικά με την ενασχόληση των παιδιών και των νέων με τα Διαδικτυακά/Ηλεκτρονικά Παιχνίδια


2η Δράση: Διαγωνισμός Σχεδιασμού Αφίσας - Μηνύματα από τους μαθητές μας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Μαθητές του σχολείου μας δίνουν συμβουλές σε συμμαθητές τους μέσω αφισών.

Αφίσες φτιαγμένες στον Η.Υ.Αφίσες φτιαγμένες στο χαρτί
Αφίσες φτιαγμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή Αφίσες φτιαγμένες στο χαρτί

Νικητές Διαγωνισμού Αφίσας φτιαγμένης στον ΗΥ:

Νικητές Διαγωνισμού Αφίσας φτιαγμένης στο χαρτί:

1η Δράση: Διεξαγωγή έρευνας

Ξεκινήσαμε τις δράσεις μας στα πλαίσια του προγράμματος Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο, διεξάγοντας δύο έρευνες, μια για να διερευνήσουμε τις ανάγκες των καθηγητών του Σχολείου μας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και μια για να διερευνήσουμε τις συνήθειες των μαθητών μας στο διαδίκτυο.

erevna mathitonΑποτελέσματα Έρευνας για τις συνήθειες των μαθητών μας